Camerasysteem voor procesbewaking PKF/Post pallets Finsterwolde

Camerasysteem voor procesbewaking PKF/Post pallets Finsterwolde

Gepubliceerd op:

PKF/Post pallets in Finsterwolde zocht een nieuw camerasysteem voor procesbewaking en beveiliging van een nieuwe schaafinrichting. De klant koos voor RSE telecom & ICT als leverancier van dit systeem met videoplatform, diverse camera’s en een thermische camera. De procesoperators kunnen nu op een 2 meter groot scherm beelden van 8 camera’s tegelijk monitoren.

Vraag van de klant

PKF/Post nam een nieuwe schaaf- en afkortlijn van een kleine achthonderd vierkante meter in gebruik. Deze zogenaamde Kallfass installatie zorgt ervoor dat de maatvoering van het gebruikte hout en van de geproduceerde pallets altijd exact aan een van te voren vastgestelde waarden voldoen.

Deze lijn loopt echter rond, in een hoek van maar liefst 270 graden. Daardoor staat er van de twee procesoperators altijd eentje met de rug naar het productieproces. Om het proces toch optimaal in de gaten te kunnen houden, zocht de klant naar een systeem voor camerabewaking met camera’s op diverse strategische punten langs de productielijn.  Eén van de procesoperators kan het hele proces in één oogopslag volledig monitoren zonder rond te hoeven kijken.

Doel van het nieuwe camerasysteem

De klant wil hiermee de efficiency van het productieproces en de kwaliteitscontrole een impuls geven. Ook geeft dit systeem de veiligheid en ergonomie voor de operators een impuls. Dankzij de efficiëntere controlemogelijkheden hebben de operators meer tijd en gelegenheid over voor intensievere kwaliteitsbewaking.

Geboden oplossing

Basis van het camerasysteem is merkonafhankelijk videoplatform Milestone. Dit platform sluit goed aan bij de wensen van de klant, onder meer omdat deze schaalbaar is tot 48 camera’s en omdat deze zeer flexibel is in te regelen qua gebruikers, locaties, weergaves en rollen. Op dit moment draait het systeem met 9 camera’s maar het is de bedoeling dat er in de toekomst meer locaties op het terrein komen met dezelfde configuratie.

De Video Management Software die wij leverden en de huidige server maken dit mogelijk. Milestone is ook uit te breiden tot een multiserveroplossing, waardoor desgewenst in de toekomst ook fysiek andere locaties geïntegreerd kunnen worden. Het systeem bestaat verder uit Samsung camera’s die goed integreren met Milestone en uitstekende beeldkwaliteit leveren.

Thermische camerabewaking

In de productielijn van de schaafinrichting worden diverse frees- en schaafkoppen warm door wrijving. Dit brengt een verhoogd risico op brand met zich mee en moet daarom tijdens de productie continu worden gemonitord door een procesoperator. Om het brandrisico te minimaliseren hebben wij in de schaafcabine een HikVision thermische camera met temperatuur bewaking geplaatst. 

Wij kozen als thermische camera voor de HikVision omdat deze als beste is getest van alle camera’s die beschikbaar zijn voor Milestone. De HikVision camera alarmeert hardwarematig op temperatuur. Via een relaisschakeling op een voeding is een flashlamp geïnstalleerd in het zichtveld van de operator. Zodra het bed van de schaafmachine een temperatuur bereikt van 150 graden Celsius stuurt de alarmering een signaallicht aan zodat de procesoperators daarop actie kunnen ondernemen.

Keuze voor RSE telecom & ICT

PKF/Post pallets kende RSE telecom & ICT al vele jaren. “Wij zijn er al vele jaren vaste klant met al onze zaken op het gebied van telefonie”, vertelt manager Erwin de Jong van PKF/Post. “Wij kenden RSE als een partij waarmee wij graag en prettig zaken doen. De contacten zijn informeel, een afspraak is er een afspraak en de medewerkers zijn zeer oplossingsgericht. Wij zijn dus al heel lang een tevreden klant.”

Klanttevredenheid PKF Post over camerasysteem voor procesbewaking

“Ons nieuwe camerasysteem functioneert helemaal volgens de door ons opgegeven specificaties “, zegt De Jong. “De resolutie is hoog en de beelden zijn scherp. Ook worden de beelden zo opgeslagen, dat wij ze bij calamiteiten direct kunnen versturen naar onze leveranciers. Op deze manier kunnen wij problemen sneller oplossen en dat komt onze productiviteit ten goede. RSE leverde uitstekend werk, wij zijn zeer tevreden.”

Over PKF/Post pallets

PKF/Post is met ruim vijf miljoen pallets per jaar een van de grootste Nederlandse palletproducenten. Het meer dan een halve eeuw oude familiebedrijf is opgericht in Finsterwolde en heeft een tweede vestiging in Venlo. De pallets van PKF/Post worden wereldwijd gebruikt in onder meer de papier- en kartonindustrie, chemische industrie, bouw, voedingsmiddelenindustrie en de agrarische sector.